Castelul Bran

1459

Vlad Tepes, insarcinat de principii Transilvaniei cu rezistenta antiotomana la granita, este aliat cu Branul si Brasovul in timpul primei sale domnii (1436 – 1442) si in perioada de pana la cea de-a doua domnie. Cu toate acestea la inceputul anului 1459, in timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran si ataca Brasovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul Tarii Romanesti si sasii care cereau taxe vamale tot mai mari si il susTineau pe oponentul sau la tron. Vlad Tepes arde suburbiile orasului si omoara sute de sasi, provocand comunitatea saseasca sa se razbune si sa-l zugraveasca in cronici ulterioare drept un tiran extrem de sangeros.

Dracula's Castle, the Bran CastleUnul dintre cele mai impunatoare monumente istorice ale Romaniei se afla in Pasul Bran-Rucar. Astfel, Castelul Bran se situeaza la aproximativ 30 de kilometri de orasul Brasov, pe soseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu si care leaga Brasovul de Campulung Muscel, prima capitala a tarii Romanesti, acolo unde se intalnesc Muntii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Construit pe o stanca, Castelul adaposteste in prezent muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele patru etaje ale sale. si desi turistii straini vin anual in cautarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentueaza latura mitica a acestuia, istoria Castelul Bran ii fascineaza deopotriva.

O istorie de peste 600 de ani

Prima atestare documentara a Castelului Bran este reprezentata de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce catre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, brasovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatra la Bran.

Intre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului tarii Romanesti, Mircea cel Batran, impotriva turcilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, fortificatia a fost subordonata autoritatii comitetului secuilor, trecand sub conducerea voievodatului Transilvaniei in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legatura lui Vlad tepes cu Branul a fost consemnata tot in aceasta perioada. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a insarcinat dupa pierderea tronului pe domnul tarii Romanesti cu apararea trecatorii spre Transilvania, trecatoare strajuita de cetate.

Dupa Marea Unire de la 1918 pana in prezent

Dracula's Castle, the Bran CastleIstoria Castelului Bran continua, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul orasenesc al Brasovului doneaza acest castel Reginei Maria a Romaniei Mari, ca un simbol al recunostintei datorat contributiei sale la infaptuirea Marii Uniri din 1918.

Castelul a fost restaurat in perioada 1920-1927 sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. in timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut perioada sa de glorie ca resedinta regala, fiind unul dintre locurile sale preferate. De asemenea, ghidul ii informeaza pe turistii dornici de povesti ca inima Reginei Maria a fost ingropata, pentru o scurta perioada de timp, la Bran.

Desi in anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeste prin testament acest Castel, in 1948 familia regala a fost alungata din tara de catre regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului roman.

La zece ani dupa instalarea regimului comunist in Romania, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Starea de degradare a Castelului a dus la inchiderea acestuia in anul 1987 si la redeschiderea sa abia in anul 1993, ca urmare a lucrarilor de restaurare.

In prezent, Castelul Bran este proprietatea urmasului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.

Mitul Contelui Dracula, bula de oxigen a Castelului Bran

Motivul principal pentru care turistii straini aleg sa viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat in jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativa legenda a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad tepes, este legata incontestabil de Castelul Bran.

Dracula's Castle, the Bran CastleMitul Contelui Dracula are la baza romanul de fictiune „Dracula”, aparut in Marea Britanie, in 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula” sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula si sfarsitul acestuia au la baza credintele populare legate de existenta unor forte ale raului, precum vampirii sau strigoii.

Domnitorul tarii Romanesti, Vlad tepes, a fost asociat cu Dracula, desi datele istorice nu confirma prezenta indelungata a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovata prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hranea cu sangele dusmanilor.

Castelul Bran este cunoscut de turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este si unul dintre motivele pentru care a fost inclus de catre jurnalistii de la CNN intr-un top 10 al castelelor medievale.

„Administratorii Castelului Bran, dar si oficialii turismului din Romania insista sa scoata in evidenta legatura dintre castel si Vlad tepes, sursa de inspiratie pentru Bram Stoker atunci cand a scris «Contele Dracula». Conexiunile sunt subtile, dar nu se poate nega farmecul infricosator al acestei structuri masive. Unele dintre piesele de mobilier expuse au apartinut Reginei Maria a Romaniei, o nepoata a reginei Victoria, care, dupa ce a refuzat cererea in casatorie a regelui George al V-lea al Angliei, s-a maritat cu regele Romaniei”, este prezentarea facuta fortificatiei de catre realizatorii topului.

Din pacate, Castelul Bran si-a pastrat doar stralucirea exteriorului, a istoriei si a legendei. Dupa retrocedarea catre Dominic de Habsburg, interiorul Castelului Bran a devenit din ce in ce mai gol. Piesele de mobilier, altadata stralucitoare, au fost mutate de catre Ministerul Culturii si Patrimoniul National. Noua sala de proiectii, unde pot fi vizionate imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului, nu este suficient promovata, iar amenajarea sa nu invita vizitatorii sa poposeasca mai mult de 5 minute.

Turistii pot vizita insa cele patru etaje ale Castelului Bran, astfel:

Parter

Camera de Garda

Capela Printului Mircea

Curtea Interioara

Capitelul Fantanii

 

 

 

Etajul I

Hol

Dormitorul Reginei Maria

Camera de trecere

Sala Gotica – Salonul Galben

Salonul Mare

-7. Scara Secreta

 

 

 

Etajul II

Camera de trecere

Salonul Biedermeier

Dormitorul Regelui Ferdinand

Sufrageria

Sala Costumelor

Camera de trecere

Coridorul interior

Dormitorul Verde I

Dormitorul Verde II

Sala de proiectie

 

 

Etajul III

Salonul de Muzica si Biblioteca Reginei Maria

Anticamera Salonului de Muzica

Loggia

 

 

 

 

Etajul IV

1.-3.-4. Apartamentul Principelui Nicolae

2. Accesul in Turnul de Est

5. Scara Principala

6. Terasa Castelului Bran

 

 http://www.historia.ro/exclusiv_web/destinatii-istorice/articol/castelul-bran-istorie-mit