Festivalul Medieval Dracula a umplut strazile din Targoviste cu osteni inarmati si ieniceri. Surprizele organizatorilor

La Targoviste a inceput vineri seara Festivalul Medieval Dracula cu o parada care a umplut centrul orasului de osteni inarmati si de ieniceri.

Totul a fost coordonat de Vlad Tepes in persoana, care a tinut sa se asigure ca urmasii il omagiaza asa cum se cuvine. Trecatorii au admirat defilarea de pe margine si i-au aplaudat indelung pe luptatorii priceputi in manuirea sabiilor.

Oastea lui Vlad Tepes a fost condusa de o luptatoare care a atras toate privirile si care si-a condus camarazii prin tot centrul orasului, pe ritmuri de fanfara. Cu telefoanele in maini, spectatorii au privit minunandu-se cum trec ostasii, care au facut si o demonstratie de organizare.

Marian Simion, actor: "Eu sunt capitanul Lupu, unul din capitanii lui Vlad Tepes. In seara asta aparam cetatea de gheauri, de turci".

Ostenii lui Vlad Draculea au fost urmati de soldatii turci, insotiti de artisti care au facut jonglerii cu foc.

Parada a deschis Festivalul Medieval Dracula de la Targoviste, care se va incheia luni seara. Pentru tot weekendul, organizatorii au promis spectacole si ateliere pentru toti curiosii.

Bogdan Jianu, organizatorul festivalului: "Avem o suta de oameni implicati in acest spectacol. Si ma refer la membrii combatanti, actori, cascadori, figuratie. O sa urmarim pe parcursul spectacolului aspecte din timpul celei de a doua si a treia domnii".

Duminica, targovistenii vor avea ocazia sa vada si o reconstituire a celebrei batalii in care Vlad Tepes si-a imbracat soldatii in straie turcesti si a atacat tabara otomana, pentru a-l ucide pe sultanul Mehmet al II-lea.

 

PROGRAMUL FESTIVALULUI MEDIEVAL DRACULA TARGOVISTE

 

 

PRIMARIA MUNICIPIULUI TARGOVISTE

CONSILIUL JUDETEAN DAMBOVITA

Centrul Judetean de Cultura Dambovita

Teatrul Municipal “Tony Bulandra”

Complexul National Muzeal “Curtea Domneasca” Targoviste

Biblioteca Judeteana “I.H. Radulescu”

 

FESTIVALUL MEDIEVAL “ DRACULA”

TARGOVISTE

13 – 16 iunie 2014

 

PROGRAM

Vineri, 13 iunie

18.00 Targ medieval tematic “ Negustori la poarta Cetatii”

Curtea Domneasca (Turnul Chindiei) 

21.00 Parada Medievala

Gara – Bulevardul Carol I – Bulevardul Mircea cel Batran – Calea Domneasca – Curtea Domneasca

22.00  Concert Extraordinar CORUL MADRIGAL

Curtea Domneasca (Casa Arama) 

 

Sambata, 14 iunie

10.00 – 23.00 Targ medieval tematic “ Negustori la poarta Cetatii”

Curtea Domneasca (Turnul Chindiei)

11.00 – 14.00 Ateliere medievale – tras cu arcul, manuirea sabiei, aruncatul sulitei, calarie, dans

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”, “Campul de Lupta”)

18.00 Atelier si demonstratie de jocuri medievale

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”)

20.00 Recital muzica medievala – Trupa Pontice

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”)

21.00 HAMLET – premiera

Curtea Domneasca

 

Duminica, 15 iunie

10.00 – 23.00 Targ medieval tematic “ Negustori la poarta Cetatii”

Curtea Domneasca (Turnul Chindiei)

11.00 – 14.00 Ateliere medievale – tras cu arcul, manuirea sabiei, aruncatul sulitei, calarie, dans

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”, “Campul de lupta”)

18.00 Atelier si demonstratie de jocuri medievale

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”)

21.30 – Spectacolul istoric VLAD VOIEVOD DRACULA

Parcul Chindia (“Campul de Lupta”)

 

 

Luni, 16 iunie

10.00 – 21.00 Targ medieval tematic “ Negustori la poarta Cetatii”

Curtea Domneasca (Turnul Chindiei)

20.00 Recital muzica veche – Trupa Trei Parale

Parcul Chindia (“Poiana cu Tepe”)

21.00 HAMLET

Curtea Domneasca

 

Festivalul Dracula de la Targoviste va pune in scena atacul de noapte al lui Tepes impotriva turcilor

In acest an, primaria Targoviste va organiza Festivalul Dracula la Curtea Domneasca din municipiu, eveniment in cadrul caruia se va reedita atacul de noapte al lui Vlad Tepes impotriva turcilor, a declarat Gabriel Boriga, primarul municipiului Targoviste.

Festivalul se va organiza in colaborare cu Consiliul Judetean Dambovita.

''Am avut o discutie comuna (n.r. cu Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita) si am agreat sa facem acest festival care sa devina un brand al municipiului Targoviste si al judetului Dambovita. Ne place, nu ne place, Dracula este un brand. Trebuie sa gasim toate mijloacele sa atragem turisti si, implicit, bani in Targoviste si in Dambovita. Festivalul va fi la vara, am agreat sa il facem in jurul datei de 14-16 iunie, cand primaria avea in proiect sa faca reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Tepes'', a spus Gabriel Boriga.

Festivalul Dracula se va desfasura la Curtea Domneasca din Targoviste, iar punerea in scena a atacului de noapte al lui Vlad Tepes impotriva turcilor se va face la ruine.

Autoritatile spera ca evenimentul sa devina un brand al Targovistei.

''O sa fie o actiune ampla. Reeditarea atacului de noapte se va face la o scara mare, cu zeci, sute de cascadori, figuranti, actori celebri care vor veni si, efectiv, vom face din festivalul acesta un brand al orasului si al judetului. Speram sa il continuam in fiecare an'', a adaugat primarul Targovistei, Gabriel Boriga.

Conform siteului www.printransilvania.ro , la data de 4 iunie 1462, sultanul Mehmed al II-lea el-Fatih (Cuceritorul) trecea Dunarea in fruntea unei armate numeroase, incercand sa ajunga in capitala Targoviste. Vlad Tepes, pentru a-i ingreuna inaintarea, a dat foc la terenuri, a otravit fantanile, a trimis oamenii si animalele in munti. In plus, a deviat cateva rauri mai mici pentru a crea terenuri mlastinoase si a pus tot felul de capcane (gropi acoperite cu crengi si frunze). Mai mult, a trimis in randul turcilor oameni bolnavi de tuberculoza, sifilis, ciuma sau lepra, ca sa infecteze cat mai multi soldati inamici. De-a lungul inaintarii anevoioase a armatei turcesti, in timpul careia otomanii nu gaseau apa sau hrana, Tepes i-a atacat sporadic de mai multe ori.

La 17 iunie, in jurul orei 12 noaptea, Tepes a intrat cu cateva mii de soldati in tabara turca. Folosind goarne si faclii, au creat panica intre turci, le-au dat foc la corturi si au omorat, se pare, peste 15.000 de soldati. Se spune ca Vlad insusi a vrut sa dea foc cortului sultanului, dar l-a confundat cu cortul unui mare vizir, dar Mehmed a continuat marsul spre Targoviste.

Una dintre variantele povestii spune ca atunci cand a ajuns in capitala, a gasit-o parasita, cu portile deschise, iar armata sa a marsaluit vreme de-o jumatate de ora pe un drum marginit de aproape 20.000 de turci trasi in teapa, iar in teapa cea mai mare se afla corpul lui Hamza Pasa, iar o alta spune ca de fapt valahii ar fi aparat cetatea, iar tepele cu turci se aflau insiruite in afara orasului, pe o distanta de 60 de kilometri.