Festivalul Dracula de la Targoviste va pune in scena atacul de noapte al lui Tepes impotriva turcilor

In acest an, primaria Targoviste va organiza Festivalul Dracula la Curtea Domneasca din municipiu, eveniment in cadrul caruia se va reedita atacul de noapte al lui Vlad Tepes impotriva turcilor, a declarat Gabriel Boriga, primarul municipiului Targoviste.

Festivalul se va organiza in colaborare cu Consiliul Judetean Dambovita.

''Am avut o discutie comuna (n.r. cu Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita) si am agreat sa facem acest festival care sa devina un brand al municipiului Targoviste si al judetului Dambovita. Ne place, nu ne place, Dracula este un brand. Trebuie sa gasim toate mijloacele sa atragem turisti si, implicit, bani in Targoviste si in Dambovita. Festivalul va fi la vara, am agreat sa il facem in jurul datei de 14-16 iunie, cand primaria avea in proiect sa faca reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Tepes'', a spus Gabriel Boriga.

Festivalul Dracula se va desfasura la Curtea Domneasca din Targoviste, iar punerea in scena a atacului de noapte al lui Vlad Tepes impotriva turcilor se va face la ruine.

Autoritatile spera ca evenimentul sa devina un brand al Targovistei.

''O sa fie o actiune ampla. Reeditarea atacului de noapte se va face la o scara mare, cu zeci, sute de cascadori, figuranti, actori celebri care vor veni si, efectiv, vom face din festivalul acesta un brand al orasului si al judetului. Speram sa il continuam in fiecare an'', a adaugat primarul Targovistei, Gabriel Boriga.

Conform siteului www.printransilvania.ro , la data de 4 iunie 1462, sultanul Mehmed al II-lea el-Fatih (Cuceritorul) trecea Dunarea in fruntea unei armate numeroase, incercand sa ajunga in capitala Targoviste. Vlad Tepes, pentru a-i ingreuna inaintarea, a dat foc la terenuri, a otravit fantanile, a trimis oamenii si animalele in munti. In plus, a deviat cateva rauri mai mici pentru a crea terenuri mlastinoase si a pus tot felul de capcane (gropi acoperite cu crengi si frunze). Mai mult, a trimis in randul turcilor oameni bolnavi de tuberculoza, sifilis, ciuma sau lepra, ca sa infecteze cat mai multi soldati inamici. De-a lungul inaintarii anevoioase a armatei turcesti, in timpul careia otomanii nu gaseau apa sau hrana, Tepes i-a atacat sporadic de mai multe ori.

La 17 iunie, in jurul orei 12 noaptea, Tepes a intrat cu cateva mii de soldati in tabara turca. Folosind goarne si faclii, au creat panica intre turci, le-au dat foc la corturi si au omorat, se pare, peste 15.000 de soldati. Se spune ca Vlad insusi a vrut sa dea foc cortului sultanului, dar l-a confundat cu cortul unui mare vizir, dar Mehmed a continuat marsul spre Targoviste.

Una dintre variantele povestii spune ca atunci cand a ajuns in capitala, a gasit-o parasita, cu portile deschise, iar armata sa a marsaluit vreme de-o jumatate de ora pe un drum marginit de aproape 20.000 de turci trasi in teapa, iar in teapa cea mai mare se afla corpul lui Hamza Pasa, iar o alta spune ca de fapt valahii ar fi aparat cetatea, iar tepele cu turci se aflau insiruite in afara orasului, pe o distanta de 60 de kilometri.