Prima domnie, fara nicio perspectiva

Prima domnie a lui Vlad incepe in septembrie 1448. De notat, ca in acea perioada, Iancu de Hunedoara se pregatea de cruciada de la Kossovopolje, si alaturi de el si protejatul sau, Vladislav II. Acest lucru i-a inlesnit accederea la tron al lui Vlad, dar Vladislav II revine in tara si recucereste tronul. Prima domnie a lui Tepes, se incheie foarte rapid, in noiembrie 1448. Trebuie sa facem o mica remarca asupra bataliei de la Kossovopolje. Ca urmare a infrangerii crestinilor, Vladislav II incepe sa intre sub influenta otomana, lucru de neacceptat pentru Iancu de Hunedoara. Acesta intervine din nou in Tara Romaneasca, in 1456, inlocuindu-l pe Vladislav cu Vlad Tepes! Acesta din urma se refugiase in Transilvania, si din 1448 a tot incercat sa recastige tronul. Iancu de Hunedoara nu s-a aratat interesant in a-l ajuta din 2 motive. In primul rand, era blocat de tratatul de pace din 1451, care a consolidat pozitia internationala a lui Vladislav II, dar anumite evenimente din perioada 1452-1456 i-au schimbat parerea. Al doilea motiv, l-a reprezentat eventuala lupta de la Belgrad, Iancu inlocuindu-l pe Vladislav – ale carui preferinte inclinau spre turci – spre a-si asigura flancul stang al viitorului front. In prealabil de aceasta mutare politica, Iancu ii retrasese cele 2 feude transilvanene : Amlasul si Fagarasul, din dorinta de a-si asigura complet frontiera sudica, in eventualitatea unei invazii turcesti.

A doua domnie al lui Tepes (Dracula)

A doua domnie a lui Vlad incepe in prima jumatate a anului 1456. In timpul acestei domnii, ce va dura pana in 1462, are parte de cateva evenimente tumultoase. Intra in conflict cu Sibiul si Brasovul din motive economice, dar si politice. Ambele orase adaposteau eventuali pretendenti la tronul lui Vlad, Brasovul pe Dan, fiul lui Vladislav II, iar in Sibiu traia Vlad Calugarul, un frate vitreg al lui Vlad Tepes. De asemenea, Vlad intervine in Moldova in favoarea lui Stefan, in 1457. Dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, imediat dupa cruciada de la Belgrad, in 1456, Vlad Tepes incepe sa se apropie de Imperiul Otoman. Daca ne uitam in trecutul sau, Vlad are legaturi solide cu turcii. A fost ostatic la Poarta, din 1442/1443 pana la 1448, cand, cu ajutorul turcilor isi incepe prima domnie. De notat, ca un frate al sau, Radu cel Frumos (viitor domn intre 1462-1473) a fost si el ostatic la curtea otomana, ramanand acolo pana la accederea sa la tron.

In ceea ce priveste relatia lui Vlad cu Biserica, aceasta a fost oarecum anevoioasa. Daca dupa moartea lui Iancu de Hunedoara, Vlad a devenit vasalul paganilor, incepand cu 1459, politica sa externa se schimba radical. Avantajat de faptul ca pe tronul Ungariei urcase Matia Corvin fiul lui Iancu, Tepes intoarce din nou armele impotriva turcilor. Aceasta turnura politica imbunatateste considerabil relatia sa cu Biserica, Vlad incercand sa se erijeze in continuatorul Bizantului.

Ultimul sau an de domnie, 1462, este plin de evenimente. In ianuarie recucereste Giurgiul, ce reprezenta cel mai important cap de pod al turcilor, si intreprinde o incursiune la sud de Dunare. Mehmet II il trimite pe vizirul Mahmud, cu un efectiv de aproximativ 30.000 de soldati pentru a impiedica o eventuala noua incursiune a lui Vlad la sud de Dunare. Mahmud isi depaseste atributiile, si patrunde in Tara Romaneasca pentru a jefui, dar in timpul retragerii, in jur de 18.000 de turci sunt surprinsi de un atac roman, din care nu mai scapa decat 8.000 de soldati.

La 17-18 iunie 1462 are loc celebrul Atac de Noapte. Ostasii romani cautau cortul sultanului, dar, nefiind familiarizati cu tabara, au dat gres. Dupa aceasta batalie, Vlad continua sa hartuiasca armata otomana, cu atacuri scurte asupra ariegarzii sale. Acest lucru coroborata cu acea celebra tactica de parjolire a pamantului l-au determinat pe sultan sa se retraga, nereusind sa indeplineasca obiectivul minimal : punerea lui Radu cel Frumos pe tron, in locul lui Vlad Tepes.

In ciuda victoriilor repurtate impotriva turcilor, Vlad nu a mai avut viata lunga pe tronul Tarii Romanesti. La 26 noiembrie 1462 este arestat pe drumul comercial Brasov – Campulung de catre ostasi unguri. Motivul pentru care Matia a luat o asemenea decizie este nesigura. Totusi, dupa 12 ani, acelasi Matia il elibereaza pe Vlad, acesta devenind capitan in armata regelui. Ca urmare a eforturilor conjugate moldo-transilvanene, Vlad ajunge pentru a treia oara pe tron, la 16 noiembrie 1474. Domnia nu dureaza mult; Vlad trebuie sa faca fata unui nou atac turcesc, in urma caruia, se pare, este asasinat de catre propii oameni, care l-au confundat cu un turc.